top of page
Vyhledat
  • Obrázek autoraTobez s.r.o

VERTIKUTACE = DOKONALÝ TRÁVNÍK

Aktualizováno: 11. 1. 2022

Pravidelné sečení travního porostu je základ, ale k jeho plnohodnotnému životu to samozřejmě nestačí! Vertikutace trávníku není nic náročného a zasloužený výsledek v podobě hustého a sytě zeleného trávníku si budete na zahradě užívat každý rok po celou sezónu!




K ČEMU JE VERTIKUTACE?

Vertikutace je blahodárná revitalizační procedura, která trávníku zajistí lepší přístup živin, vláhy, slunce a vzduchu ke kořenům. Zároveň ho zbaví všeho, co do zdravého travního porostu nepatří a hlavně vyvolá odnožování travních kořenů. Trávník tak je díky vertikutaci zdravý a vitální, sytě zelený a hlavně hustý. Vertikutace je pro dokonalý trávník stejně nezbytná, jako pravidelné sečení, hnojení a závlaha.


JAK VYBRAT VHODNÝ VERTIKUTÁTOR?


Pro menší a středně velké zahrady s dobrou dostupností elektrické sítě nejspíš zvolíte některý z elektrických modelů. Ty jsou lehké, snadno ovladatelné a jejich provoz je tichý. Pro svou snadnou manipulovatelnost je doporučujeme i ženám a starším osobám.


Rozsáhlé travní plochy i s velmi členitým terénem snadno revitalizujete s pomocí benzinového vertikutátoru. Benzínový vertikutátor má větší záběr a silný 4taktní motor. Je spolehlivý a díky šasi z ušlechtilé oceli také velmi odolný. Pokud se pro větší investici do benzínového modelu rozhodnete, odměnou Vám bude výkonný stroj a hlavně sytě zelený pozemek o jakékoli rozloze.


JAK VERTIKUTÁTOR ZPROVOZNIT?

ELEKTRICKÝ VERTIKUTÁTOR

Elektrický vertikutátor s vyměnitelnými válci (s noži nebo pružinami) osadíte požadovaným válcem, což je otázka několika vteřin. Zajistěte dostatečný a bezpečný přívod elektrické energie. .

BENZÍNOVÝ VERTIKUTÁTOR

Využijte naší služby dopravy i zprovoznění zdarma. Díky zkušenému technikovi tak získáte navíc přímo u stroje řadu užitečných informací o jeho provozu a údržbě. Vyberte si také kvalitní olej pro 4taktní motor vertikutátoru.

V JAKÉM OBDOBÍ A JAK ČASTO JE VHODNÉ VERTIKUTOVAT?

Ideální doba pro první vertikutaci trávníků nastává na jaře (březen-duben) v době, kdy trávník začíná růst. Proveďte 1-2 první sečení, nechte trávu proschnout, pokud byla promáčená a pak vertikutujte.

Během sezony pro zvýšení efektu můžete pravidelně vyčesávat trávník vertikutátorem osazeným válcem s pouze vertikutačními pružinami (vertikutačními noži prořezáváme jen dvakrát ročně). Druhým termínem pro kompletní vertikutaci je podzim (září-říjen). Trávník nabral novou sílu po podzimních deštích a není již vysušen letním sluncem. Před vertikutací opět posečte a nechte proschnout. Všeobecně platí, že vertikutaci neprovádíme na travní ploše pod náporem ostrého slunce (trávník by se vysušil) ani silně promáčené (porost by se narušil).


JAK SPRÁVNĚ VERTIKUTOVAT?

Travní plochu vertikutujeme strojem osazeným noži a pružinami dvakrát ročně. Na jaře (březen-duben), kdy trávník začíná růst, a na podzim (září-říjen). Před vertikutací plochu posečeme a necháme cca 2 dny proschnout. Všeobecně platí, že vertikutaci neprovádíme na vysušené ani naopak deštěm promáčené ploše. Takový trávník bychom vertikutací znehodnotili. Vertikutací v nevhodném období může promrzlá nebo vysušená půda poškodit dokonce i stroj. S vertikutátorem se po travní ploše pohybujeme stejným způsobem, jako se sekačkou. Trávník ale zpracujeme na rozdíl od sečení ve dvou směrech – křížem. Hloubku vertikutace nastavíme optimálně na 2-4 mm. Pro zvýšení efektu vertikutace a rychlý nástup hustého a sytě zeleného trávníku vertikutaci ideálně následuje dosetí travním osivem, hnojení a dostatečná závlaha. Během sezóny trávník nevertikutujeme válci s noži. Doporučujeme ho ale pravidelně vyčesávat vertikutátorem osazeným válcem pouze s pružinkami.


JAKÁ JE OPTIMÁLNÍ HLOUBKA VERTIKUTACE?

Doporučená hloubka vertikutace, při které vertikutační nože travní drny nařežou a zároveň porost nepoškodí je 2-4 mm. U většiny modelů nastavíme hloubku snadno do některé z poloh ovládacím kolečkem, jiné modely nabízejí plynulou regulaci hloubky.

JAK FUNGUJÍ VERTIKUTAČNÍ NOŽE A PRUŽINKY?

Svisle umístěné vertikutační nože nařezávají otáčením hřídele travní drny. K těm se pak lépe dostávají živiny, vláha i vzduch. Kořeny rychle odnožují a trávník houstne. Nože zároveň shrabávají starou travní plsť, mech a další trávníkové nečistoty.


Všechen odpad, který do krásného trávníku nepatří, pak vertikutační pružinky dokonale vyčešou do sběrného koše. Právě válec pouze s pružinkami je vhodné během sezony používat i pro pravidelné vyčesávání travního porostu.


PROČ NEMAJÍ VERTIKUTÁTORY POJEZD?

Manipulace s vertikutátorem je velmi snadná. Trávník vertikutujeme po sečení. Porost tedy neklade podvozku stroje odpor, který překonává např. právě sekačka.

Zdroj: Mountfield, osobní zdroje, kniha zahradní design

96 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page