top of page
Vyhledat
  • Obrázek autoraTobez s.r.o

Na co si dát pozor při péči o zahradu v únoru


Veškeré práce na zahradě dělejte vždy v bezmrazém počasí, ať rostlinkám neublížíte. Rovněž se vyhněte i větrným dnům. Úpravy na zahradě provádějte nejlépe ve chvíli, kdy vůbec nefouká vítr. Příliš „nedivočte“ a většinu péče si nechte až na druhou polovinu února, kdy už je větší pravděpodobnost, že bude tepleji a že tedy budou i příhodnější podmínky pro hraní si s dřevinami a rostlinami, které máte schované na své zahradě.



Věnujte pozornost kompostu, zasluhuje si provzdušnit, případně mu pořiďte nový komposter. Obraťte jeho vrstvy – ve spodní části by měla být hrubá vrstva, pak uzrálý kompost a nakonec vrstvička hrubšího materiálu.

Mráz není přítel práce na zahradě. Proto se v mrazivých dnech raději nepouštějte do práce na zahradě.

Tipy a doporučení

Vedle činností, které jsme uvedli výše, se můžete věnovat i dalšímu zvelebování, zkrášlování a přípravám zahrady na příchod jara. 

  • Jestliže zrovna nenapadla bílá pokrývka sněhu, shrabejte a zkompostujte poslední zbytky zahradního listí.

  • V případě, že se vám pod okny bělá sníh, nevadí. Můžete po něm rozhodit hnojivo nebo kompost. S vodou z tajícího sněhu totiž jejich živiny snadno proniknou do půdy.

  • Zaměřte se na jahody, abyste brzy mohli sklízet lahodné plody. Přikryjte rostlinky fólií, ovšem ne zcela, aby pak mohly být jahodníky opylovány včelami. Díky této vychytávce vykvetou už v dubnu a začátkem června se můžete těšit na sladké jahody.

  • truhlíky.

  • Vysazujte trvalky, které ještě vyžadují zimní přemrznutí. Naopak i s kořeny odstraňte nemocné a odumřelé dřeviny.

  • V únoru se můžete pustit i do řezání větví javorů a hlohů. Tím dodáte jejich korunám krásný tvar.

Únor je takové malé jaro, kdy nás už čeká postupné probouzení zahrady ze zimního spánku. V tomto měsíci se můžete pustit do přípravy zeleniny na ranou výsadbu, do větší péče o ovocnou zahradu, než tomu bylo v předchozích měsících, a také nastává čas hnojení a dalšího zvelebování. Ovšem to jen v případě, že nás celý únor neprovází mrazíky. Stejně jako leden je únor výborným měsícem pro přípravu a nákup zahradního nářadí a techniky. 




11 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page