top of page
Vyhledat
  • Obrázek autoraTobez s.r.o

Svah?

Prvky pro moderní zahrady

V moderních zahradách se pro tento účel velmi dobře uplatňují prefabrikované svahovky či palisády a další zpevňující prvky, které na sebe mohou vzít nejrůznější podobu, bez ohledu na materiál, z něhož jsou zhotoveny. Nejčastěji to bývá beton, který ale už dávno není pouze jednoduchou směsí kameniva, cementu a vody, kterou byste si mohli namíchat v malé domácí míchačce. Složení betonu je totiž stále více variabilní a jeho vlastnosti jsou vždy závislé na použitých chemických přísadách a práškových příměsích, jejichž nabídka se může měnit v závislosti na finálním způsobu použití.


📷V případě zpevněných svahů musí mít zvolený materiál nejen odpovídající odolnost, ale také vzhledem odpovídat celkové koncepci domu a zahrady. Stále častěji se proto v zahradách uplatňuje barevný litý beton nebo již zmíněné prefabrikované stavební prvky tvořící ucelené stavební systémy. Jejich výhodou je, že nabízejí vzájemně sladěné a kompatibilní prvky jak pro opěrné stěny, zdi, ploty, zástěny, tak i cesty a cestičky včetně obrubníků. Základní součástí stavebního systému bývá dlažba, na niž lze navázat dalšími prvky, jako jsou schody, zatravňovací dlaždice, palisády či květináče. U terasovitě řešených zahrad je velmi důležitý odvod vody, i na to je ve stavebních systémech pamatováno.


Beton je také výborným společníkem takřka pro všechny ostatní materiály a ideálně propojuje zahradu s domem, protože se hodně používá také v interiéru. Na počátku je ovšem důležité vědět, jaký styl je pro naši konkrétní zahradu vhodný a co na zahradě zdůraznit a co naopak potlačit nebo zastínit.

105 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page