Podle druhu ovocného stromu může prořez probíhat dvakrát do roka: v zimě/na předjaří a potom v létě po sklizni. Zimní řez v době vegetačního klidu podpoří růst výhonů. Využívá se také na vytvarování koruny mladých stromů či na zmlazení stromů přestárlých, aby se nemusely pokácet. Letním řezem se odstraňují nepotřebné výhony a krátí zbytečně dlouhé větve. Výsledkem je bohatší a kvalitnější úroda. Probíhá buď před sklizní (podpora tvorby květních pupenů v červenci), nebo po sklizni, zhruba od poloviny srpna do poloviny září. U jádrovin (jabloně, hrušně) a některých peckovin (třešně, višně) se dělá zimní i letní řez, u jiných peckovin (broskve, meruňky, slivoně a švestky) jen letní řez (nejdříve po narašení pupenů). Ovocné keře se prořezávají po sklizni.
JAK PROŘEZÁVAT OVOCNÉ STROMY A KEŘE
U ovocných stromů nejdříve odstraníte křižující se a nadbytečné větve. Pak zkrátíte dlouhé větve, které chcete přinutit k plodnosti. U stromkových rybízů či angreštů stačí vždy koncem léta zkrátit o třetinu výhony směřující kolmo nahoru. Keře malin a ostružin je potřeba ořezat u země.
ZÁKLADNÍ PRINCIPY PROŘEZÁVÁNÍ:
Udržet rozumný poměr mezi vzrůstem stromu, vytvářeným hlavními větvemi, a jeho plodným obrostem.
U korun orientovaných na výšku tvarovat hlavní větve tak, aby pravidelně vyplnily celý objem koruny.
U korun orientovaných na šířku směrovat hlavní větve vodorovně – pak pomaleji rostou a lépe nasazují na plod.
Řez vést tak, aby po uzdravení splynul s původní větví a nezůstaly pahýly.
Silné větve řezat natřikrát, aby nehrozilo podélné rozštípnutí pod váhou větve: napřed větev naříznout do půlky zespoda asi 10 cm od místa, kde ji chcete uříznout. Potom ji naříznout shora ještě o kus dál a odstranit. Vznikne tak zalomený pahýl, který půjde bezpečně a čistě odříznout v požadovaném místě.
Starý zanedbaný strom zmlazovat postupně v průběhu několika let - jinak vyžene spoustu větví, ale žádné květní pupeny.
Řez musí být hladký a čistý. Větší řezné rány byste měli ošetřit stromovým balzámem nebo štěpařským voskem, aby nedošlo k napadení dřeva infekcí a vysychání.
Zdroj: vlastní zkušenosti, zahradní dovednosti - kniha, internet.
Comments