Veškeré práce na zahradě dělejte vždy v bezmrazém počasí, ať rostlinkám neublížíte. Rovněž se vyhněte i větrným dnům. Úpravy na zahradě provádějte nejlépe ve chvíli, kdy vůbec nefouká vítr. Příliš „nedivočte“ a většinu péče si nechte až na druhou polovinu února, kdy už je větší pravděpodobnost, že bude tepleji a že tedy budou i příhodnější podmínky pro hraní si s dřevinami a rostlinami, které máte schované na své zahradě.
Věnujte pozornost kompostu, zasluhuje si provzdušnit, případně mu pořiďte nový komposter. Obraťte jeho vrstvy – ve spodní části by měla být hrubá vrstva, pak uzrálý kompost a nakonec vrstvička hrubšího materiálu.
Mráz není přítel práce na zahradě. Proto se v mrazivých dnech raději nepouštějte do práce na zahradě.
Tipy a doporučení
Vedle činností, které jsme uvedli výše, se můžete věnovat i dalšímu zvelebování, zkrášlování a přípravám zahrady na příchod jara.
Jestliže zrovna nenapadla bílá pokrývka sněhu, shrabejte a zkompostujte poslední zbytky zahradního listí.
V případě, že se vám pod okny bělá sníh, nevadí. Můžete po něm rozhodit hnojivo nebo kompost. S vodou z tajícího sněhu totiž jejich živiny snadno proniknou do půdy.
Zaměřte se na jahody, abyste brzy mohli sklízet lahodné plody. Přikryjte rostlinky fólií, ovšem ne zcela, aby pak mohly být jahodníky opylovány včelami. Díky této vychytávce vykvetou už v dubnu a začátkem června se můžete těšit na sladké jahody.
truhlíky.
Vysazujte trvalky, které ještě vyžadují zimní přemrznutí. Naopak i s kořeny odstraňte nemocné a odumřelé dřeviny.
V únoru se můžete pustit i do řezání větví javorů a hlohů. Tím dodáte jejich korunám krásný tvar.
Únor je takové malé jaro, kdy nás už čeká postupné probouzení zahrady ze zimního spánku. V tomto měsíci se můžete pustit do přípravy zeleniny na ranou výsadbu, do větší péče o ovocnou zahradu, než tomu bylo v předchozích měsících, a také nastává čas hnojení a dalšího zvelebování. Ovšem to jen v případě, že nás celý únor neprovází mrazíky. Stejně jako leden je únor výborným měsícem pro přípravu a nákup zahradního nářadí a techniky.
Comments